Realitat virtual com a eina de prevenció: la nova aposta de MAZ, Telefónica i Ludus

Saber com actuar davant una possible situació de risc és un dels pilars fonamentals de la prevenció laboral. El que fins ara es feia amb simulacres o jornades de conscienciació i requerien molt de material, podrà realitzar-se en un entorn virtual i de forma molt més eficient gràcies a la nova proposta amb realitat virtual de Mútua MAZ, Telefónica i Ludus, que s’ha presentat aquest divendres al Pati de la Infanta de Saragossa.

En el marc d’una jornada de sensibilització sobre la importància de la prevenció de riscos laborals, Telefónica ha presentat solucions innovadores per a ajudar les empreses a prevenir accidents i millorar la seguretat en el lloc de treball.

La jornada va comptar amb la presència de representants del Govern d’Aragó, així com d’agrupacions i associacions empresarials, organitzacions relacionades amb la salut laboral i empreses clients de Telefónica. Els assistents van tenir l’oportunitat d’experimentar diferents situacions mitjançant l’ús de la realitat virtual i de resoldre els seus dubtes amb experts de Telefónica sobre com la tecnologia pot ajudar a prevenir riscos laborals.

Des de Ludus destaquen el gran potencial d’aquesta eina per a sensibilitzar en seguretat i salut. “La realitat virtual permet que els treballadors experimentin sensacions mentre aprenen, que cometin errors i visualitzin les seves conseqüències… Això afavoreix la conscienciació, ajudant al fet que els empleats s’impliquin en la prevenció de riscos”, explica Mikel Cearsolo, CEO de Ludus.

Per al director gerent de Mútua MAZ, Guillermo de Vílchez, aquesta jornada és un gran pas endavant en la prevenció de riscos, ja que “estem immersos en el procés d’adopció de noves tecnologies per a una millora global de la sinistralitat laboral. Els avantatges que proporcionen aquest tipus de projectes són diverses, facilita a l’empresa la sensibilització, anima al treballador a participar i millora l’adquisició de coneixements a l’ésser una experiència personal”. La mútua espera que amb aquesta jornada de demostracions quedi patent que la realitat virtual és una eina molt útil a l’hora de prevenir riscos laborals en les empreses.

Per part seva, Marta Simelio, Gerent Empreses Territori Aquest de Telefónica, ha assenyalat: “volem acostar les propostes més innovadores a les institucions i empreses aragoneses i la millor manera de fer-ho és que puguin experimentar en primera persona com la tecnologia pot servir-los per a prevenir riscos laborals. Durant aquesta jornada, els assistents poden resoldre els seus dubtes amb experts de Telefónica sobre aquesta i altres qüestions relacionades amb la transformació digital que estem ajudant a impulsar en moltes empreses que volen ser més competitives”.

Participants d’agrupacions i associacions empresarials, organitzacions relacionades amb la salut laboral i empreses clients de Telefónica, han pogut experimentar les tres estacions preparades per a realitzar dinàmiques immersives. Com actuar davant un incendi, seguretat en una fàbrica o a canviar de manera segura el disc d’una radial, són algunes de les situacions que els assistents han pogut experimentar en aquesta jornada i que ja ofereix l’Àrea d’Activitats Preventives de MAZ per a les seves accions de sensibilització.

Les situacions amb realitat virtual que, actualment, estan desenvolupades són: extinció d’incendis i ús d’extintors, espais confinats, riscos elèctrics, LOTUS (lockout – tagout), detecció de riscos en planta, riscos logístics, treballs en altura, prevenció de riscos en planta, EPI´s, pont grua, recurs preventiu en altura, seguretat en construcció, plataformes elevadores, ergonomia postural, carretó elevador (muntacàrregues), seguretat viària, prevenció d’accidents en mans i l’ús i maneig de BIE.

Font: Heraldo.es

Deixa un comentari