Claus de la nova legislació laboral davant la calor extrema

L’any passat va ser el més càlid d’Espanya des que es van iniciar els registres en 1961, i el mes passat va ser l’abril més sec i calent de la història. Com a conseqüència, gran part del país està experimentant sequera i les reserves d’aigua estan per sota del 50%.

L’augment generalitzat de les temperatures ha fet que el Govern revisi la legislació pertinent per a assegurar la salut dels treballadors més vulnerables a aquests canvis. En aquest sentit, el passat 12 de maig es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el Reial decret llei 4/2023, que incorpora la prohibició de treballar a l’aire lliure amb calor extrema.

La nova norma afecta als treballs a l’aire lliure i a aquells que, a causa de l’activitat exercida, “no puguin quedar tancats”. En aquests casos, la nova llei disposa que cal prendre les “mesures adequades per a la protecció de les persones treballadores enfront de qualsevol risc relacionat amb fenòmens meteorològics adversos, incloent-hi temperatures extremes”.

Malgrat l’ambigu del terme, aquestes mesures dependran, a més de les condicions meteorològiques, de les característiques de l’ocupació en qüestió i les especificacions personals i biològiques del treballador, com l’estat de salut o l’edat. El text prohibeix a més desenvolupar “determinades tasques” durant els moments del dia en què es produeixin “fenòmens meteorològics adversos” si no es pot garantir la protecció de la persona treballadora. En concret, quan l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) -o els organismes autonòmics corresponents- decretin el nivell d’alerta taronja o vermell, s’hauran d’adaptar les condicions de treball o modificar la jornada laboral (sempre en el cas de no poder garantir la protecció dels treballadors).

Segons la Aemet, el nivell taronja correspon a riscos meteorològics importants relacionats amb fenòmens climàtics no habituals que suposen un perill per a les activitats habituals. Quant al vermell, fa referència a un risc extrem a causa d’un fenomen meteorològic d’intensitat excepcional, i que comporta un risc molt alt per a la població.

Les empreses hauran de cerciorar-se de què es tracta aquesta qüestió (fenòmens meteorològics extrems, com la calor) en les avaluacions de riscos laborals i incloure les mesures a prendre en cas de produir-se.

En principi, aquesta modificació legislativa és aplicable a qualsevol tipus d’ocupació “a l’aire lliure i en els llocs de treball que, per l’activitat desenvolupada, no puguin quedar tancats”. Així mateix, s’esmenta de manera especial als inclosos en l’article 1.2 del Reial decret 486/1997, de 14 d’abril. És a dir, mitjans de transport utilitzats fora de l’empresa o centre de treball i a ocupacions que es desenvolupen en aquests mitjans, obres de construcció, indústries d’extracció, vaixells de pesca i camps de cultiu, boscos i altres terrenys si estan situats fora de les instal·lacions de l’empresa.

Font: Dirigentesdigital.es

Deixa un comentari