El Govern prohibirà el treball a l’aire lliure durant les onades de calor

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha avançat que s’escometran canvis legislatius per a prohibir el treball a l’aire lliure quan hi hagi alerta vermella o taronja, decretada per la Aemet, per episodis d’altes temperatures. Així ho ha detallat en declaracions als mitjans durant una visita a la localitat de Alcorcón per a fer costat al líder de Podemos a Madrid i candidat a l’Alcaldia de la localitat, Jesús Santos, i on ha coincidit amb els aspirants de la formació en la Comunitat de Madrid i Ajuntament de la capital.

Qüestionada pel Consell de Ministres extraordinari que tindrà lloc demà per a abordar mesures contra la sequera, la titular de Treball ha avançat que hi haurà canvis normatius i adaptació del decret de prevenció de riscos laborals davant onades de calor. Des del seu equip han explicat que de moment no és clar si aquest canvi tindrà llum verda demà o en dies posteriors.

La vicepresidenta ha remarcat que cal incorporar mesures d’obligat compliment en les normes laborals per a adaptar-les a la meteorologia per altes temperatures i pel canvi climàtic. Díaz ha apuntat que ja s’han vist episodis greus d’altes temperatures que han afectat, per exemple, a treballadors de neteja, i ha advocat per prohibir l’acompliment d’aquestes activitats en situacions d’alerta taronja o vermella per onades de calor.

Els canvis legislatius es donen a un any que morís un empleat de neteja de l’Ajuntament de Madrid a causa d’un cop de calor ocasionada per les altes temperatures. Després de la seva defunció, els sindicats han reclamat un protocol de seguretat i campanyes de conscienciació pública. En 2022, l’Institut de Salut Carles III, dependent del Ministeri de Sanitat, va fixar en 360 les morts atribuïbles a les altes temperatures registrades en els sis primers dies de l’onada de calor que va afectar a Espanya i que va abastar el període que va del 10 al 15 de juliol.

Fins ara, l’ordenament regula la prevenció de riscos davant fenòmens atmosfèrics i determinats nivells tèrmics. L’article 4.2 de l’Estatut dels Treballadors garanteix la integritat física i una adequada política de prevenció de riscos laborals per a les persones que treballen en l’exterior. D’acord, la Llei de Prevenció de Riscos Laborals exigeix un adequat nivell de protecció de la salut laboral enfront de les onades de calor. Per part seva, el Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, regula les condicions termohigromètriques (temperatura, humitat i ventilació) de l’entorn laboral, prohibint que les condicions ambientals suposin un risc: “en la mesura que sigui possible, les condicions ambientals dels llocs de treball no han de constituir una font d’incomoditat o molèstia per als treballadors”.

Font: Cincodias.elpais.com

Deixa un comentari