
Un calçat laboral amb perspectiva de gènere per a disminuir l’exposició de la dona a accidents en el treball ha estat l’objectiu d’una col·laboració entre l’Institut de Biomecànica de la Universitat Politècnica de València (IBV) i l’empresa Calçats Parets d’Elx.
El conseller valencià d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; la directora general de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), Júlia Company; el director gerent de l’IBV, Javier Sánchez; i el director executiu de Parets, Rafael Paredes, han presentat aquest nou calçat aconseguit a través del projecte ‘Labo_Gènere’.
Cofinançat per l’IVACE i la UE, els resultats impacten en múltiples sectors estratègics per a la Comunitat Valenciana a més del calçat, com la indumentària, el sociosanitari, l’industrial o la construcció, entre altres.
Aquesta iniciativa sorgeix arran de la constatació que homes i dones estan exposats als riscos laborals però que, en general, les màquines, les eines, el calçat i la roba de treball, així com els Equips de Protecció Individual (EPIs), han estat dissenyats considerant les característiques antropomètriques i físiques de la població masculina, la qual cosa pot suposar per a les dones una major exposició a riscos d’origen laboral.
“En Parets Seguretat tenim molt en compte la protecció de la dona en els àmbits laborals en els quals es requereix l’ús d’un EPI, i és per això que continuarem treballant en el desenvolupament del nostre calçat de seguretat amb un enfocament de gènere adequat, per a oferir a les dones la màxima protecció, comoditat i ergonomia”, segons el responsable de Calçats Parets.
Per al conseller Climent, aquest projecte és un exemple més de com els centres tecnològics actuen com a pont que permet enfocar la recerca bàsica que desenvolupen cap a la millora competitiva dels seus principals clients: les empreses.
Sánchez ha destacat que ‘Labo_Gènere’ suposa “un gran pas per a caminar cap a la igualtat de gènere en l’àmbit laboral, amb impacte en sectors productius clau en la Comunitat Valenciana com són el del calçat, la indumentària, el sociosanitari, l’industrial i la construcció”.
De la mateixa manera, ha posat en valor l’objectiu d’aquest projecte, que ha estat “donar resposta a les necessitats de les empreses i la societat desenvolupant recomanacions en prevenció de riscos laborals per a implementar un enfocament de gènere en el disseny i selecció d’equips de protecció i altres elements de treball”.
Font: Lavanguardia.com