Més de 100 experts internacionals analitzen el 24 i 25 d’abril a Bilbao els reptes en prevenció de riscos laborals

Més de 100 professionals internacionals de l’àmbit de la prevenció de riscos laborals i la seguretat industrial analitzaran els principals reptes en matèria de salut laboral durant el V Congrés Internacional de Seguretat i Salut en el Treball, que tindrà lloc els dies 24 i 25 d’abril de 2023 en el Palau Euskalduna de Bilbao.

Organitzada per Osalan, la cita coincidirà amb el 30 aniversari de la creació de l’Institut Basc de Seguretat i Salut Laboral i amb la celebració, la setmana vinent, del Dia Internacional de la Salut i Seguretat Laboral.

Sota el lema “Assumint reptes, sumant esforços”, la cita, que comptarà amb la presència d’un centenar de ponents, buscarà “integrar” la participació d’agents en seguretat i salut laboral de cara a “establir les aliances necessàries” perquè la prevenció de riscos estigui dins de les activitats del dia a dia “de manera natural”.

La viceconsejera de Treball i Seguretat Social, Elena Pérez Barredo i la directora general de Osalan, Lourdes Iscar, han presentat aquest dijous el congrés, que serà, segons han coincidit a definir, “el lloc de trobada on continuar avançant en el coneixement sobre seguretat i salut en el treball i compartir experiències en la millora de la prevenció dels seus riscos, alguna cosa, més necessari que mai, davant les novetats i canvis que s’estan donant en el món laboral”.

Tal com ha assenyalat Pérez Barredo, és d’aquí d’on neix el lema d’aquest V Congrés ja que “totes i tots els agents” que intervenen en la prevenció poden “aportar i contribuir a la millora del coneixement, la participació i l’exigència de la prevenció de riscos laborals per part de tota la societat”.

La viceconsejera ha recordat que, en aquests 30 anys, en matèria laboral “s’han renovat les persones, avançat en el coneixement, canviat algunes prioritats i crescut en importància alguns temes com l’ergonomia i la psicosociologia en el treball”.

Igualment, ha prosseguit, s’ha avançat en el coneixement i la prevenció dels riscos higiènics, s’ha incrementat la seguretat en la prevenció dels accidents, però sempre hem mantingut l’objectiu: que el treball no suposi un menyscapte per a la salut de la persona treballadora”.

En aquest punt, Pérez Barredo ha recordat que en 1993, any en què es va crear Osalan, Euskadi va registrar 99 accidents mortals i 894 greus, mentre que en 2022 aquestes xifres van descendir a 25 treballadors morts i 216 sinistres de caràcter greu.

A més, tal com ha recordat, cal tenir en compte que en aquell any, els afiliats a la Seguretat Social eren 750.000 mentre que en l’actualitat, Euskadi està prop d’un milió de cotitzadors, gairebé 200.000 afiliats més i menor taxa de sinistralitat.

A partir d’aquí, la viceconsejera ha explicat que des de Osalan han volgut celebrar aquest 30 aniversari organitzant aquest V Congrés des del qual “aprofundir en la proximitat i participació amb totes les persones que col·laborem en la prevenció de riscos laborals, proximitat que volem mantenir i augmentar, atès que totes les novetats que s’estan donant en el món laboral la fan més necessària que mai”. UN LEMA ANOMENADA

L’objectiu comú és “millorar el coneixement, la participació i l’exigència de la prevenció de riscos laborals de la societat” pel que han pretès que el lema del congrés es converteixi en “una crida”.

Per a això, han posat l’accent en la participació i intentat donar cabuda en el congrés a “els treballadors i als seus representants, a empresàries i empresaris i les seves associacions, a professionals i serveis de prevenció, societats científiques, universitats i centres de recerca i organismes públics”.

Es tracta, ha remarcat, de “treballar a l’uníson per a la prevenció dels riscos laborals i la promoció i la protecció de la salut de les persones a l’entorn de treball”.

Per a això, el congrés girarà entorn de tres línies principals, la primera d’elles, la col·laboració institucional, de cara a “compartir” les estratègies de prevenció de les institucions i “evidenciar” la presència dels objectius de salut laboral en les polítiques dels governs i “mostrar” la col·laboració entre administracions, entitats i organitzacions privades.

La segona mostrarà els avanços de la cultura preventiva en les empreses i en la societat i una tercera línia al·ludirà als avanços en la prevenció de riscos laborals davant els nous treballs, les plataformes emergents, la digitalització o els reptes en el sector primari, l’ergonomia o les malalties professionals.

Els tres eixos principals són “la societat, posant èmfasi en la cultura preventiva a tots els nivells”, en segon lloc les empreses i les seves eines preventives, presentant guies i protocols per sectors d’activitat i, finalment, la governança, posant l’accent en la integració de plans i estratègies en les diferents administracions públiques.

Tal com ha emfatitzat la viceconsejera, “durant aquestes dues jornades, Bilbao es convertirà en la capital internacional de la seguretat i salut laborals”. CONFERÈNCIES I SESSIONS PARAL·LELES

D’aquesta manera, ponents arribats des de Singapur, el Canadà, França, Itàlia, el Regne Unit o Bèlgica debatran qüestions d’interès com la integració de la cultura preventiva en l’ensenyament, el càncer laboral, els riscos emergents com a agents biològics o nanopartícules, l’ergonomia, la perspectiva de gènere en la prevenció o la digitalització i seguretat en màquines.

La conferència inaugural serà a càrrec de la professora emèrita de la Universitat de Quebec, Karen Messing, una de les especialistes més destacades en la recerca sobre la relació entre salut, treball i gènere, i pionera en aquest terreny.

Les sessions paral·leles de totes dues jornades es complementaran amb un espai expositiu, amb la presència d’empreses, mútues o entitats de prevenció laboral.

Pérez Barredo ha conclòs la seva intervenció recordant que l’objectiu és aconseguir que el Congrés sigui “una referència internacional que aprofundeixi en la seguretat i salut laborals” i ajudi a “millorar el sistema preventiu actual”.

Per part seva, la directora general de Osalan, Lourdes Iscar, ha assegurat que des de Osalan han volgut abastar en les ponències previstes tots els sectors d’activitat i involucrar a tots els agents involucrats en la prevenció, procurant portar als millors especialistes en diferents camps com la mediciona, psicologia, construcció, dret o recerca.

La inauguració comptarà amb la presència de la vicelehendakari i consellera de Treball i Ocupació, Idoia Mendia, i de l’alcalde de Bilbao, Juan Mari Aburto, mentre que la clausura serà a càrrec del lehendakari Iñigo Urkullu.

Serà precisament Urkullu l’encarregat del lliurament de premis a les millors propostes empresarials en matèria de bones pràctiques d’integració dels plans de prevenció en la seva empresa.

Font: Lavanguardia.com

Deixa un comentari