Els cuiners seran el següent col·lectiu a veure regulades les seves càrregues de treball

Els cuiners seran la pròxima categoria professional del sector hostaler que veurà analitzades i limitades les seves càrregues de treball. Els integrants del grup de treball que ha de definir aquestes regulacions -amb representants de Govern, patronal i sindicats- coincideixen que la cuina és el següent àmbit en el qual han de centrar-se les mires. Almenys una vegada s’hagi consolidat el pla d’acció dirigit a les cambreres de pis, col·lectiu sobre el qual es va decidir prioritzar l’atenció d’entre els sis -dividits per àrees funcionals- que integren el sector.

«No comencem per les cambreres de pis perquè sí, sinó perquè ens basem en dades empíriques». El director de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL), Rubén Castro, explica que tota la metodologia sobre la qual es desenvolupa el pla de limitació de les càrregues de treball reposa sobre una base científica aplicada des del mateix moment que es trien els col·lectius a prioritzar.

En el cas de les kellys, el consens va ser total: no va haver-hi molts dubtes sobre la seva elecció com a primera pedra d’un projecte que es pretén estendre a la resta de treballadors del sector, tal com resa el conveni d’hostaleria recentment acordat. Segons els estudis que maneja el grup de treball, les cambreres de pis aglutinen fins al 30% dels accidents de treball als hotels, sobre la base de dades recaptades en 2019.

D’antuvi, sembla que un consens similar en què els cuiners han de ser els següents en la llista, ja que es considera que, d’entre els que queden, «són els més exposats a majors riscos». Així ho creuen Bravo i els representants sindicals que participen en el grup de treball, José García Relucio per part d’UGT, i Silvia Montejano per part de CCOO.

«He vist fins a paràlisis facials entre cuiners per canvis radicals de les temperatures a les quals estan exposats», assenyala Montejano per a afegir que, en la seva opinió, aquest ha de ser sense cap gènere de dubte el següent col·lectiu en la llista. Així ho creuen també el seu homòleg en UGT, García Relucio i el propi director de IBASSAL.

No obstant això, tot queda pendent de l’aprovació oficial del grup de treball conjunt. En aquest sentit, els sindicats recalquen que no sols es prendran en consideració els riscos per a la integritat física, sinó que la metodologia emprada integra també altres aspectes com les sobrecàrregues psicològiques a les quals poden estar exposats els treballadors d’altres àrees com la de recepció, que són els que acostumen a donar la cara i/o encaixar les queixes de clients descontents quan es produeix algun problema.

La presidenta Francina Armengol va subratllar en l’acte de la setmana passada presentant el pla de treball amb les kellys (a la foto circular posant amb diverses cambreres de pis) que el pròxim pas serà estendre el pla de treball a la resta de perfils. Unes declaracions secundades per Montejano, qui no obstant això, assenyala que encara que molta feina per davant abans de fer aquest segon pas. «En principi parlem d’un any, però ha estat tot més complex dels que esperàvem en un primer moment». En aquest sentit, Castro parla d’un termini inicial de dos anys des de la signatura del conveni d’hostaleria per a tancar el pla de protecció de totes les àrees.

Per part seva, García Relucio reconeix que «serà impossible arribar a tots els establiments hotelers aquesta mateixa temporada» per a assegurar el correcte funcionament de la limitació de les càrregues laborals de les kellys. En aquest sentit, espera que l’any que ve, que haver de ser de consolidació, sí que es pugui tancar aquest pla i iniciar el del següent col·lectiu en la llista. García Relucio insisteix així mateix que és el Govern «el que ha de posar els mitjans per a assegurar que la regulació es va complint en tots els hotels», així com habilitar el personal tècnic que formi o assessori sobre el pla.

Font: Ultimahora.es

Deixa un comentari