Balears fixarà el màxim d’habitacions que pot netejar cada cambrera de pis als hotels des d’aquest estiu

Les 20.000 cambreres de pis que treballen als hotels de Balears, les kellys , tindran delimitades les seves càrregues de treball i el nombre màxim d’habitacions que hauran de netejar en cada establiment a partir d’aquesta mateixa temporada. Es tracta d’un dels aspectes incorporats al conveni d’hostaleria de les illes i que es posarà en marxa immediatament, una vegada que el Govern de Francina Armengol ja ha definit els criteris que se seguiran per a assignar aquestes càrregues.

El document que ahir va presentar la presidenta del Govern juntament amb representants sindicals i empresarials del sector turístic és una metodologia pionera a Espanya que defineix des de quantes habitacions i tasques són les que podran assumir en una jornada fins a les condicions de seguretat i salut adequades en les quals s’han de desenvolupar.

Les càrregues es defineixen en funció d’una multitud de factors entre els quals es troba, per exemple, la categoria de l’hotel, l’edat de la cambrera de pis, les dimensions de les habitacions, si tenen o no serveis com a terrassa, així com els materials amb què estan construïdes les habitacions, ja que alguns, com el cristall, representen més treball. És el primer treball d’aquestes característiques en tota Espanya per a mesurar les càrregues de treball de les cambreres de pis, i dona resposta a una reivindicació històrica d’aquestes empleades.

Els hotelers queden obligats a constituir un grup de treball format pels treballadors i els comandaments, que serà el que defineixi un mètode segur i saludable de treball en funció de l’anàlisi de tots aquests factors. La Inspecció de Treball podrà intervenir perquè es defineixi correctament el mètode de treball. El Govern Armengol insisteix que es tracta d’una metodologia d’obligatori compliment per als establiments turístics des d’aquesta temporada, ja que es va incorporar en els acords del nou conveni col·lectiu d’hostaleria.

“Aquesta iniciativa ens torna a situar com a pioners d’allò que ens fa més justos: treballar per la salut laboral de les cambreres de pis”, va assenyalar la presidenta del Govern balear. Armengol va recordar que aquestes mesures de salut laboral s’afegeixen a altres adoptades amb antelació, com l’obligació que tots els hotels de Balears canviïn els seus llits, unes 300.000, per unes altres elevables per a facilitar el treball d’aquestes empleades.

La presidenta Armengol va afirmar que, per a ser líder en qüestions econòmiques, les empreses han de funcionar bé “i no hi ha cap que ho faci si no hi ha bons treballadors, però no hi ha bons treballadors si no hi ha bones condicions laborals”.

L’anàlisi de les càrregues de treball ja es va incorporar a l’acord tripartit que Govern i agents econòmics i socials van aconseguir, i que després es va reflectir en el conveni col·lectiu d’hostaleria de les Illes Balears entre patronals i sindicats. El canvi de llits i la regulació de les càrregues de treball de les kellys s’ha pactat amb els empresaris, que van acceptar incloure aquesta exigència en el conveni. En aquest mateix conveni es va aprovar una pujada salarial del 8,5% en dos anys, que se suma al 17% anterior. La pujada haurà estat d’un 25,5% en set anys.

L’aprovació d’aquesta proposta arriba en plena polèmica política a les illes, després que la presidenta del PP balear i candidata a les eleccions de maig, Marga Prohens, definís l’obligació d’instal·lar llits elevables com “la major ximpleria en política turística”. La consellera delegada de la cadena Riu, Carmen Riu, s’ha manifestat en contra d’aquestes paraules en assegurar que l’obligació d’instal·lar aquest tipus de llits és una de les millors decisions que s’han pres a les illes en els últims anys. L’obligació està recollida en la nova llei de Turisme de Balears.

Font: Lavanguardia.com

Deixa un comentari