La sinistralitat laboral dels autònoms s’ha disparat en 2022

La sinistralitat laboral entre els treballadors autònoms va créixer en 2022. En concret, l’any passat van morir 76 treballadors autònoms mentre estaven treballant. La xifra suposa un increment del 15,2% respecte a l’any anterior.

La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) ha indicat que en 2022 els accidents de treball dels treballadors autònoms han superat els 32.370, gairebé 600 més que en 2021. D’aquests, 76 han estat mortals i 32.370 han comportat baixa, sent més de 670 qualificats com a greus.

El president de UPTA, Eduardo Abad, ha assegurat que aquestes xifres “no són assumibles. Els autònoms no solament sofrim l’estrès i les malalties professionals, sinó que a més, ha augmentat el risc real de sofrir un accident de treball greu o mortal”.

L’organització de treballadors autònoms reclama al Ministeri de Treball i Economia Social, a l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball i a les Comunitats Autònomes, que “redoblin els escassos esforços que fan per a posar en marxa polítiques efectives que disminueixin de manera ostensible i gradual l’aterridora sinistralitat que està sofrint el treball per compte propi”.

Per sectors d’activitat, els més afectats són la construcció, on la sinistralitat s’ha incrementat en un 1,5%; el comerç i la reparació de vehicles de motor, encara que en aquest últim sector la sinistralitat va descendir en un 2,7% respecte a 2021. Per part seva, s’han advertit augments significatius de sinistralitat en sectors com l’hostaleria i el transport, amb un increment del 8,8% i el 7,7%, respectivament.

Així, per comunitats autònomes lidera la classificació en termes de sinistralitat Andalusia, amb gairebé 6.000 accidents, seguida de Catalunya que supera lleugerament els 4.200 i de la Comunitat Valenciana que supera els 3.200.

UPTA ha denunciat que a vegades l’increment en la sinistralitat dels treballadors autònoms es deu al fet que “darrere d’aquestes dades es troben falsos autònoms o autònoms que treballen en unes condicions de precarietat des del punt de vista de la prevenció. I aquesta precarietat és deguda fonamentalment al fet que la subcontractació dels serveis es fa en unes condicions absolutament inassumibles, tant pels contractes lleonins que es veuen obligats a signar amb altres empreses com pels temps d’execució i lliurament d’aquests”.

Font: Cincodias.elpais.com

Deixa un comentari