770 vides perdudes: els accidents laborals mortals augmenten en un 18,6% fins a novembre

La taxa d’accidents laborals mortals a Espanya ha experimentat un augment alarmant en els últims mesos. Segons les dades recentment publicades pel Ministeri de Treball, el nombre de defuncions relacionades amb el treball s’ha incrementat en un 18,6%, fins a arribar a un total de 770 treballadors morts en accident laboral fins a novembre.

La major part es produeixen per infarts i vessaments cerebrals, accidents de trànsit, atrapaments i amputacions, caigudes i col·lisions contra objectes en moviment.

Entre gener i novembre de 2022 els accidents amb baixa laboral van augmentar un 10,8% en relació al mateix període de 2021, fins a un total de 584.583 sinistres, dels quals 511.940 es van produir en el centre de treball (un 11,6% més) i 72.643 van ser accidents ‘in itínere’ (els que es produeixen en el trajecte de casa al treball o viceversa), amb un avanç interanual del 5,8%.

Per sectors, destaquen els repunts dels accidents en jornada de treball en les activitats sanitàries i de serveis socials, amb un increment del 53,2% entre gener i novembre de 2022 en relació al mateix període de 2021.

En valors absoluts, la indústria manufacturera va ser l’activitat que va registrar un major nombre d’accidents amb baixa en jornada laboral, amb un total de 85.726 sinistres, un 5% més que en els onze primers mesos de 2021. Li segueix la construcció, amb 75.976 accidents (+4,2%), i les activitats sanitàries, que van sumar 65.561 sinistres (+53,2%).

Aquest augment en la taxa d’accidents laborals mortals ha generat preocupació entre els experts en seguretat laboral i ha portat a molts a demanar mesures més estrictes per a garantir la seguretat dels treballadors. El Ministeri de Treball ha anunciat que està prenent mesures per a abordar aquest problema, incloent-hi la implementació d’inspeccions més rigoroses i la promoció de programes de capacitació per als ocupadors i els treballadors.

Malgrat aquestes mesures, alguns critiquen que no són suficients per a abordar l’arrel del problema. Molts argumenten que la falta de regulació adequada i la falta de compliment de les normes de seguretat laboral són els principals factors darrere de l’augment en la taxa d’accidents laborals mortals.

La comunitat laboral espera amb interès les mesures que el govern prendrà per a garantir la seguretat dels treballadors i reduir el nombre d’accidents laborals mortals a Espanya. És important recordar que cada vida perduda en un accident laboral és una tristesa per a les famílies i una pèrdua per a la societat en el seu conjunt.

Font: Prevention-world.com

Deixa un comentari