La història de la prevenció de riscos laborals en un segle de cartells

El Departament d’Empresa i Treball de Foment del Treball ha creat l’exposició itinerant «Un viatge per la història de la prevenció de riscos laborals», que recull la història de la prevenció de riscos laborals a través de la creativitat dels cartells que, durant dècades, han estat el principal vehicle de comunicació d’aquestes pràctiques en les empreses. 32 panells de tot el món integren la col·lecció que neix amb vocació de traslladar-se allà on institucions i empreses vulguin donar visibilitat a l’evolució de la PRL en imatges.

«Els cartells van ser històricament un dels principals elements de la comunicació en la prevenció de riscos laborals. Aquests grafismes, que alerten de la necessitat de protegir-se dels possibles perills a la fàbrica, en el taller, en la bastida, en el magatzem o en l’oficina, són una interessant font d’informació sobre com ha evolucionat la implantació de mesures preventives, però també sobre l’evolució del propi món del treball -explica Foment-. El recorregut permet conscienciar-nos que els perills per a la salut són presents en qualsevol tipus de treball i, per tant, fomentar la cultura preventiva per a anticipar-nos i erradicar qualsevol tipus d’accident, mal o malaltia en el treball o que es derivi».

L’exposició conté tres col·leccions diferenciades:

Cartells del període 1925-1937 dipositats en l’Arxiu Nacional de Catalunya.
Imatges de cartells nacionals i internacionals de diferents Instituts de seguretat i salut laboral de tot el món que es van exposar en el Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004.
Col·lecció del Departament d’Empresa i Treball del cartell unitari del Consell de Relacions Laborals – 28 d’abril Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball.

La web de la patronal catalana permet visualitzar els cartells de cadascuna de les col·leccions, així com escoltar l’autodescripció de cada cartell.

Font: Observatoriorh.com

Deixa un comentari