UGT demana adaptar la normativa laboral a la realitat del canvi del clima

El sindicat UGT insta les administracions i a les empreses, i així ho expressarà al setembre en sengles reunions, a actualitzar la normativa de riscos laborals davant les noves afeccions de la climatologia als treballadors per temperatures extremes.

Així ho ha expressat la secretària general d’UGT Madrid, Marina Prieto, en presentar aquest dimarts a Madrid l’informe tècnic “Les noves necessitats preventives davant el repte climàtic”, que alerta de la “amenaça greu” del canvi del clima per a la salut i com els tècnics en prevenció tenen el repte de “identificar i afrontar” tals riscos.

Marina Prieto ha qualificat de “realitat alarmant” el mig centenar de defuncions de treballadors ocorreguts en el que va d’any en la Comunitat de Madrid, i ha destacat com les últimes tres morts han estat relacionades amb l’onada de calor.

La secretària general d’UGT Madrid ha explicat que el 6 de setembre el sindicat es reunirà amb l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, i en una data encara no revista amb la Comunitat de Madrid, davant la necessitat d’adaptar la normativa laboral a les circumstàncies noves del canvi climàtic.

En aquest context, UGT considera que la prevenció de riscos és “l’eina” imprescindible per a la gestió de l’estrès tèrmic en els centres de treball, així com la presència de delegats territorials de prevenció de riscos en les empreses, i la posada en marxa de plans destinats a implementar “mesures correctores o preventives”.

El sindicat diu que és necessari informar els treballadors dels efectes de la calor i de les forma de prevenir els seus efectes, i també d’implementar en les empreses un pla de “trànsit” d’entre 7 i 14 dies per a l’aclimatació gradual dels treballadors.

En els llocs i centres de labor els treballadors hauran de disposar de roba adequada, de teixits naturals, i cremes de protecció solar, i comptar amb una organització flexible d’horaris perquè els treballs que requereixen major esforç no hagin de ser realitzats en les hores més caloroses.

A més, UGT creu que ha d’haver-hi més delegats de prevenció de riscos en les empreses i que on no n’hi hagi hauria d’haver-hi una persona que assessori els treballadors sobre els riscos al fet que s’exposa, i també més inspectors de treball, tenint en compte que en l’actualitat hi ha un inspector per cada 9.000 treballadors en la seva labor preventiva i sancionadora.

L’estudi pot ser consultat en el següent emblanquini: Noves necessitats preventives davant el repte climàtic

Deixa un comentari