Dos milions de persones moren al any per causes laborals

Els riscos laborals que van causar més morts van ser l’acumulació d’hores de treball, amb 750.000 morts, i l’exposició a l’aire contaminat, 450.000 decessos, segons un informe dels organismes de salut i treball de les Nacions Unides.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització Internacional del Treball (OIT) van realitzar un estudi en conjunt que va revelar que, en 2016, el nombre de morts anuals per causes laborals va ascendir a gairebé dos milions de persones i la majoria de defuncions van estar relacionades amb malalties respiratòries i cardiovasculars.

Una de les notes positives de l’anàlisi de l’OMS indica que entre els anys 2000 i 2016 es van reduir un 14% les morts relacionades amb el treball, probablement a causa de les millores introduïdes en matèria de salut i seguretat laboral. En el costat negatiu, cal destacar que les defuncions per cardiopaties i accidents cerebrovasculars associats a l’acumulació de llargues jornades laborals van augmentar un 41% i un 19% respectivament.

L’informe indica que gran part de les defuncions, un 81%, es van deure a malalties no transmissibles. Així, les malalties pulmonars obstructives cròniques van ser la causa líder de decessos amb 450 000 morts; seguides pels accidents cerebrovasculars amb 400 000 defuncions i els 350.000 decessos per cardiopaties isquèmiques. Els traumatismes en els llocs de treball es van cobrar 360.000 morts, o el 19% del total.

A tall d’exemple, es descriu que “la prevenció de l’exposició a llargues jornades laborals requereix un acord sobre els límits màxims saludables del temps de treball. Per a reduir l’exposició a la contaminació de l’aire en el lloc de treball, es recomana el control de la pols, la ventilació i els equips de protecció personal”.

El director general de l’Organització Internacional del Treball, Guy Ryder, va dir que “aquestes estimacions proporcionen informació important sobre la càrrega de morbiditat relacionada amb el treball, i aquesta informació pot ajudar a configurar polítiques i pràctiques per a crear llocs de treball més saludables i assegurances”. Va agregar que “els factors de risc també poden reduir-se o eliminar-se mitjançant canvis en els models i sistemes de treball”.

Per part seva, la directora del Departament de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Salut de l’Organització Mundial de la Salut, María Neyra, va observar que “aquests gairebé dos milions de morts prematures són evitables. És necessari prendre mesures basades en les recerques disponibles per a abordar la naturalesa evolutiva de les amenaces per a la salut relacionades amb el treball.”

Les troballes de l’informe es publiquen abans de la celebració del XXII Congrés Mundial sobre Seguretat i Salut, que es va celebrar de manera virtual el 20 i el 23 de setembre.

Deixa un comentari