La sinistralitat laboral es redueix per segon any consecutiu i inclou per primera vegada el treball autònom

L’índex de 2019 a les Illes Balears es un 13,4% més baix que l’any anterior, i és la tercera comunitat que més redueix la taxa d’accidents a tot Espanya.

La sinistralitat laboral registrada en el 2019 ha caigut en un 13,38%, passant d’una taxa de 4.956 punts a 4.293 punts. Aquest es el segon any consecutiu que es redueix la sinistralitat a les Illes Balears, quan l’any passat ja ho va fer en un 3,34%.

Aquesta baixada de les taxes d’accidentalitat es produeixen amb la incorporació del treball autònom a les estadístiques, que el Ministeri ha inclòs en el 2019, després que els treballadors autònoms estiguin obligats a cotitzar per tenir cobertes les contingències professionals per accident i malaltia professional. D’aquesta manera, la població activa afectada a efectes de taxa ha passat de 401.000 a 491.000 treballadors.

En tot cas, la caiguda de l’accidentalitat és la tercera més alta en el conjunt de l’Estat. Les Illes, que segueixen reflectint l’índex més elevat, han reduït l’accidentalitat per sobre de la mitjana nacional, i només per davall de Canàries i Extremadura. En aquest sentit, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assenyalat que el Govern seguirà treballant per reduir el nombre d’accidents a les Illes i anar confluint així amb la taxa mitja nacional.

El conseller ha presentat avui les dades de sinistralitat de 2019 junt amb la directora general de Treball i Salut Laboral, Virginia Abraham, i el director de l’IBASSAL, Rubén Castro.

4,2 milions d’euros, el pressupost més elevat en prevenció

Així, el conseller ha recordat que les polítiques de prevenció de riscos laborals, centralitzades des de l’any passat a l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL), han incrementat el pressupost en un 2,7%, i es destinaran més de 4,2 milions d’euros, el pressupost més elevat de la història en el Govern en matèria de prevenció de riscos.

Així mateix, el conseller ha anunciat que en el 2020 es reforçarà la plantilla d’Inspecció de Treball, amb la incorporació de tres nous subinspectors especialitzats en seguretat i salut laborals: un per a Mallorca, un altre per a Menorca i un altre per a Eivissa i Formentera. D’aquesta manera, les Illes Balears tindran 59 inspectors i subinspectors d’ITSS, als quals s’hi sumen els 34 tècnics que tindrà l’IBASSAL aquest any.

L’IBASSAL reforça campanyes en construcció, on s’han planificat 900 visites conjuntes a obra entre els tècnics de la Conselleria i els inspectors de Treball. Així mateix, també s’incrementen les actuacions en condicions de treball en ergonomia en hostaleria i serveis, ja que més del 30% dels accidents en aquests sectors estan causats per sobreesforços.

Com a novetat, enguany es posa en marxa per primera vegada una campanya de sensibilització, juntament amb la Direcció General de Formació Professional de la Conselleria d’Educació i amb la col·laboració de les organitzacions sindicals, per la que tècnics de la Conselleria visitaran centres d’FP per a sensibilitzar tant el professorat com l’alumnat de la importància de les bones pràctiques en matèria de prevenció de riscos.

Deixa un comentari