L’estrès en el treball té un cost de 136.000 milions a l’any a Europa

L’estrès en el treball és el segon problema de salut relacionat amb el treball més freqüent a Europa, amb gairebé la meitat de les jornades laborals perdudes i un cost per a la seva economia de 136.000 milions d’euros a l’any, segons l’Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball.

L’alt cost de l’estrès en el treball s’ha posat de manifest aquesta tarda en el Cim que l’Agència europea celebra a Bilbao com a colofó de la seva campanya “Treballs saludables. Gestionem l’estrès”.

La sessió d’obertura de l’esdeveniment ha reunit a representants de la UE i dels governs espanyol i basc, que han coincidit a destacar els beneficis d’una bona salut laboral per a la competitivitat.

“Invertir en prevenció és rendible”, ha sostingut la comissària europea d’Ocupació, Assumptes Socials, Capacitat i Mobilitat Laboral, la belga Marianne Thyssen, qui, en contra del previst, no ha estat en persona a Bilbao per problemes d’agenda i ha enviat el seu missatge per vídeo als assistents.

La comissària ha destacat que la falta de salut relacionada amb el treball pot costar a Europa entre el 2,6 i el 3,8 % del seu PIB.

El ministre luxemburguès de Treball, Nicolas Schmit, que ha acudit a l’acte en representació de la presidència de la UE, ha advocat per la prevenció i ha afirmat que una empresa no és competitiva si “accepta la degradació de la salut dels treballadors”.

En la seva opinió, la precarietat laboral “no ajuda a llarg termini a la productivitat”.

*Schmit ha apostat per “restaurar” a Europa “l’equilibri” entre “l’eficiència econòmica i el progrés social”, i ha advertit dels “riscos” en matèria de condicions laborals que comporta el canvi que viu l’economia cap a la digitalització.

El sotssecretari d’Ocupació del Govern central, Pedro Llorente, ha dit que una millor salut i seguretat en el treball és un dels elements que configuren la qualitat en l’ocupació.

Ha explicat que des d’abril passat Espanya compta amb “una bona” estratègia nacional en aquest àmbit, aconseguida amb “consens” dels interlocutors socials i Administració.

En el mateix acte, el conseller basc d’Ocupació, Ángel Tonya, ha assegurat que la seguretat i salut laboral és “d’extrema importància” per al Govern Basc, ha advocat per una millora sostinguda de les condicions de treball a Euskadi i ha considerat que un entorn de treball segur i saludable afavoreix la competitivitat de les empreses.

La secretària de la Confederació Europea de Sindicats (CES), Esther Lynch, ha destacat l’estrès que pateixen molts treballadors i ha instat a la Comissió Europea al fet que “si no es pot animar a la gent” a procedir amb bones pràctiques en aquest terreny “els haurem d’obligar”.

Els participants han valorat en les seves intervencions la labor en favor de la salut dels treballadors que desenvolupa l’Agència Europea, la directora de la qual, Chrysta Sedlatschek, ha destacat que un bon entorn psicosocial és “crucial per tenir una mà d’obra satisfeta, sana i productiva” i ha evidenciat “la situació *estresante” que en l’actual crisi dels refugiats a Europa poden sofrir les persones dedicades al control de fronteres i a l’atenció dels asilats.

El Cim de l’Agència Europea reuneix avui i matí a més de 300 professionals de la prevenció de riscos laborals i responsables polítics en matèria de salut laboral.

Els participants tindran l’oportunitat de conèixer la propera campanya de l’entitat 2016-2017 sobre “Treballs saludables en cada edat”, dedicada a promoure una vida de treball sostenible. EFECOM

Deixa un comentari